Opbouw en inhoud van de Coaching Opleiding

Overzicht van de 4 modules en van alle aangeleerde vaardigheden en processen

Hieronder vind je achtereenvolgens de inhoud van de 4 modules van de coaching opleiding. Module I, II en IV bestaan elk uit 5 opleidingsdagen. Module III bestaat uit 3 opleidingsdagen plus 4 supervisiemomenten in kleinere supervisie-groepjes.

Aan het einde van de beknopte inhoud van elk module kan je doorklikken naar een overzicht van alle vaardigheden en processen die je leert in de loop van de coaching opleiding. Ook dat overzicht staat gerangschikt per module.

Module I: Basisattitudes, instellen, afstemmen, helder communiceren en doelstellingen bepalen

In deze module leer je de basishoudingen voor het versterken van je innerlijke veerkracht, gecenterd zijn en zelfzorg: Jelichaamshouding en de manier waarop je kijkt, communiceert en omgaat met je gevoelens, bepalen of je al dan niet in contact bent met je innerlijke kracht. Het bepaalt of je al dan niet de emoties van anderen overneemt. De basistechnieken die je hier leert laten je toe om sterke betrokkenheid en effectieve communicatietechnieken te combineren met het bewaken van de eigen integriteit en met het behoud van je mentaal-emotionele grenzen. Stevig lichaamsbewustzijn, bewustzijn van je ademhaling en je energiestroom zijn daar een belangrijk onderdeel van. Deze vaardigheden zijn onmisbaar voor iedereen die groepen of individuen begeleidt.
In deze eerste module maak je ook al kennis met het PAVA-bewustzijnsmodel. Je leert al enkele basistechnieken om iemands bewustzijnsniveau te meten en te verhogen aan de hand van het PAVA-bewustzijnsmodel.
In deze module leer je ook de juiste vragen stellen, die je connectie met je cliënt versterken en die je cliënt ondersteunen om meer bewustzijn te krijgen over het zichzelf en over het eigen funcitoneren. Je leert hoe je een intake-gesprek voert, een coachingtraject aanpakt, opvolgt en afrondt.

Module II: Coaching-opdrachten definiëren en volbrengen; principes en kaders voor coaching; de dynamiek van het positief beïnvloeden

In deze module leer je zelf-saboterende neigingen van je cliënt herkennen en ombuigen tot eenpuntige doelen.
Je leert hoe je de belangrijkste overtuigingen van je cliënt in kaart brengt, hoe je hem/haar de kracht laat putten uit de ondersteunenede overtuigingen en de belemmerende overtuigingen laat transformeert tot helpende overtuigingen.
Je laat je cliënt bewust worden van de manier waarop hij/zij omgaat met emoties en van de impact ervan op zijn/haar leven.
Je leert je cliënt een overzicht maken van zijn/haar levensgebieden en een update maken van het relatief belang van elk van die gebieden.
Je leert de verschillende niveaus van moeilijkheden, problemen en oplossingen herkennen en hanteren, volgens het kader van de Logische Niveaus.
Verder maak je kennis met het coachen vanuit transpersoonlijk perspectief. Je leert ervan uitgaan dat zowel jij, in de rol van begeleider, als je cliënt, veel meer is dan de persoonlijkheid, veel meer dan de verhalen, het verleden, de moeilijkheden, de eventuele traumatische gebeurtenissen, de gehechtheden en aversies.
In deze module leer je de 3 bewustzijns-transformerende houdingen in jezelf versterken en actief houden: volledige acceptatie, zuivere en brede waarneming en visie-gerichtheid.

Module III: De coaching competenties van de International Coaching Federation onder de knie krijgen - supervisies.

In deze module word je ondergedompeld in de achtergrond, de werking en de principes van de International Coaching Federation. Heel wat principes die je in de vorige modules al geleerd hebt leer je hier consequent toepassen. Je leert systematisch coachen volgens de 8 ICF coaching competenties. Aan de hand van de 'ICF markers', heel specifieke coaching sub-vaardigheden, leer je bij jezelf en bij anderen onderscheiden in welke mate een coaching sessie beantwoordt aan de standaard van een effectieve en professionele begeleiding. In deze module raak je ook vertrouwd met alle aspecten van de ICF Ethische Code. Je leert haarscherp onderscheiden wanneer een coach iets doet of zegt tijdens een sessie, dat niet ethisch verantwoord is.

Supervisies

De supervisie-bijeenkomsten zijn een belangrijk onderdeel van module III. Daarin doet elke cursist om beurten een coachingsessie met iemand van buiten de opleiding. De trainer observeert nauwgezet het ganse verloop van de sessie en geeft nadien specifieke feedback over elk aspect van de coachingsessie.

De supervisie-bijeenkomsten doen we in kleine groepjes van maximaal 5 personen. In de loop van zo'n supervisie-bijeenkomst doe niet alleen jij een oefen-coaching met feedback, maar je observeert ook je collega's en je hoort de feedback die zij krijgen. Daardoor leer je veel bij tijdens deze onmisbare supervisies. De observatie van je mede-cursisten, inclusief de feedback die zij krijgen, zijn ook belangrijke leermomenten. Reken voor die supervisie-bijeenkomsten op een 4-tal extra dagdelen (van 4 tot 5 uur). In deze module, maar ook al in de voorgaande modules, krijg je de nodige info om je voor te bereiden op je ICF erkenning als coach (o.a. over hoe je een potfolio met je coachingervaring opbouwt).

Module IV: Krachtig en authentiek leiderschap: diepgaande interventies en veranderingsprocessen

In deze module krijg je de finesses onder de knie om alle basishoudingen en –principes te combineren. Dit doe je onder andere via een aantal specifieke werkmodellen en processen die ontwikkeld zijn in Centrum GEA. Duizenden cliënten hebben in de loop van de voorbije jaren kunnen genieten -soms al na één of twee sessies- van de sterk-transformerende effecten van deze benaderingen: de verschillende onderdelen van Zelf-Integratie, het Helend Gesprek, De Sleutel van Creatie, de Directe Emotionele Release (D.E.R.) en de 7-Generatie Healing.
Verder leer je -in de holistische geest eigen aan GEA- veranderingswerk doen met oogbewegingen, metaforisch coachen, coachen op belemmerend perfectionisme, op de 4 taboes (dood, geld, seks en eten) en op de samenhang tussen de kwaliteiten eigenheid en verbondenheid. Je leert je cliënten hoe ze hun eigen autoriteit en eindverantwoordelijkheid voor hun leven en geluk (hetgeen veel mensen onbewuste afgegeven hebben) kunnen terugnemen.
De kracht van deze werkmethodes zit in de combinatie van het coachen op bewust en op onbewust niveau, het (impliciet) coachen op niveau van de persoonlijkheid en op niveau van het transpersoonlijke, op niveau van het rationele en van het intuïtieve, op niveau van zowel het lichamelijke, het emotionele, het mentale, het spirituele als het energetische niveau.
Alle elementen van deze benaderingen en processen leer je ook impliciet toepassen in een ‘gewoon gesprek’, puur door je niet-oordelende houding, je sterke aanwezigheid, je openheid van geest en je specifieke manier van vragen stellen.